Het valt niet mee te worden wie je bent.
 
Albert Camus (1913 – 1960)

 

Een levensverhaal (biografie) of biografisch portret van een mens, jong of oud, is boeiend. Hoe klinkt die eigen stem? Waaraan herken je iemands karakter? Wat gebeurt er met het spanningsveld tussen de gebeurtenissen en verhalen die iedereen al kent, en dat wat nog nooit is verteld? 

Voor degene die zijn levensverhaal laat optekenen, is praten met een onbekende  soms makkelijker dan met familie. En via gesprekken en documenten (brieven, dagboeken, foto's) licht uiteindelijk een verrassende rode draad op. Zo kunnen belevenissen en ervaringen worden nagelaten en doorgegeven. Een zorgvuldig geschreven weerslag hiervan voegt een uniek individu toe aan de geschiedenis. Onuitwisbaar.

 

Een 'in memoriam' of 'geschreven bidprentje' is een fragment van een levensverhaal. Soms slechts in 300 woorden. Het biedt een intrigerend, biografisch doorkijkje. Hoe is degene aan wie we de laatste eer bewijzen door het leven gegaan? Welke sporen laat deze mens na?

Ook voor wie zijn eigen afscheid organiseert, bijvoorbeeld via een 'voorregeling' van een uitvaartonderneming, is dit een mogelijkheid om iets persoonlijks te schenken. Vorm en inhoud vallen samen op het moment dat jij er niet meer bent. Met welk beeld van jouw streefrichting wil jij worden herinnerd? Wat geef jij anderen mee?

Om tijdens de ceremonie uit te (laten) delen aan belangstellenden.